Här hittar du svar på vanligt förekommande frågor

Vad är sportfiske?Collapse

Sportfiske är en stor fritidsaktivitet i Sverige. Det handlar helt enkelt om människor som fiskar på sin fritid – utan något som helst kommersiellt syfte. Det finns olika grenar av sportfiske.

Hur kommer jag igång med sportfiske?
Expand

Fördelen med sportfiske är att det är lätt att komma igång och utrustning för en nybörjare finns att köpa för rimliga priser. Du kan få hjälp att komma igång av en fiskeklubb.

Vilka olika grenar av sportfiske finns det i Sverige?
Expand

Isfiske, metning, havsfiske, spinn, flugfiske är några exempel. På vintern är isfiske, av naturliga skäl, mycket vanligt. Havsfiske sker företrädesvis på sommaren, eller när det är lite varmare ute.

Behöver jag en försäkring när jag sportfiskar?
Expand

Ja, det är att rekommendera att du har en aktiv olycksfallsförsäkring som omfattar ditt sportfiske. Ofta är detta en del av din hemförsäkring, men dubbelkolla det innan du ger dig ut. 

Kan ungdomar sportfiska?
Expand

Självklart! Sportfiske är en stor aktivitet bland ungdomar. Det finns flera kurser och utbildningar för unga som är sugna på att börja sportfiska, bland annat sommarkurser till bra pris.

Hur fungerar det med fiskekort?
Expand

I en hel del vatten behöver du ha köpt ett fiskekort för att ha rätt att fiska där. Det går att köpa fiskekort digitalt för många områden i Sverige.

 

Vilken är den äldsta formen av sportfiske?
Expand

Den äldsta formen av sportfiske är mete. Man brukar tala om tre olika former av mete idag, tävlingsmete, bäckmete och ismete. Bäckmete är mete i bäck, ismete är mete på is.

Vilka fiskar kan man fånga genom flugfiske?
Expand

Många olika fiskar. Vanligt är att man fångar lax och likande fiskar genom att fiska med fluga. Det är även väldigt vanligt att fiska gädda med fluga. 

Hur fungerar flugfiske?
Expand

Du fiskar med en fluga, som är en imitation av den insekt/mat som fisken vanligtvis brukar äta. På så sätt lockar man till sig fisken.

Är sportfiske dyrt?
Expand

Det kan vara en dyr hobby om man man vill köpa den allra dyraste utrustningen, men det är inte alls nödvändigt och därför behöver det inte vara dyrt.