sportfiske

Fiske - en populär och trivsam hobby

Välkommen till den här sidan som har som mål att göra fiske roligt, enkelt och utmanande! Vi beskriver här olika sorters fiske, hur man utövar fiske på olika sätt och hur man ska tänka när det gäller material. Det här är inte bara en sida för den avancerade fiskaren, utan tanken är att oavsett om man kan väldigt mycket om fiske eller väldigt lite om fiske så ska man ha nytta av informationen på den här sidan. Fiske är ingen aktivitet som några få ska utöva – det är en sport som många kan och bör utöva. Vi lovar, fiske är skoj! Prova på.

För att komma i kontakt med oss, läs mer här

 

 

Nybörjarguide: Så börjar du med sportfiske

Sportfiske är en mycket vanlig hobby i Sverige. Det handlar helt enkelt om människor som fiskar som fritidsaktivitet. Är du själv intresserad av att komma igång med sportfiske så kan du få några nyttiga tips i denna artikel.

Sportfiske är ett samlingsbegrepp för allt fiske som fritidsaktivitet. Det är närmare 1,3 miljoner svenskar, i åldersgruppen 16-80 år, som fiskar varje år enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Det innebär att sportfiske är en storaktivitet över hela Sverige som engagerar och aktiverar såväl gammal som ung. Det är en sport som kan utövas såväl vinter, sommar, höst och vår och den kan utföras över hela landet i såväl hav, sjöar och vattendrag. 

 

Flugfiske – en typ av sportfiske

Flugfiske är en form av sportfiske som sker med en särskild fiskefluga. Flugfisket kan, när man betraktar det utifrån, se mycket komplicerat ut. Faktum är att det är rätt enkelt att komma in i flugfisket – så länge man har rätt teknik. Själva tekniken utgår ifrån att man väljer en fluga på sitt spö, som fisken ska tro är den insekt som den som regel äter. Man lurar således fisken att flugan är dennes sedvanliga föda. Ofta sker flugfiske i sjöar, men det sker också i hav.

 

Metning – en klassisk form av sportfiske

Metandet som en del av sportfisket är en form av fiske med gamla anor. En av de främsta fördelarna med mete är att det faktiskt går att fånga de allra flesta typerna av fiskar med den formen av sportfiske. Många kanske tror att det bara går att fiska abborre med metspö – men så är det inte. Ofta delar man in metandet i tre stycken olika underkategorier – flötmete, frilina och bottenmete. 

 

Pimpel- sportfiske på vintern

En annan rätt simpel form av sportfiske är isfiske – eller pimpelfiske som det också heter. Det kostar ett antal hundra kronor för att få en fullgod utrustning för pimpelfiske och sedan kan du ge dig ut på isen och börja fiska. En vanlig metod är att man metar för att få fiska upp gädda och även andra fiskar som gös och abborre. Vad gäller isfiske så är det särskilt viktigt att iaktta stor försiktighet och tänka på säkerheten. Du måste alltid kontrollera isens beständighet innan du ger dig ut på isen och du ska alltid bära isdubbar – och sist men inte minst så ska man alltid fiska med någon annan när det gäller isfiske. Säkerheten går alltid först – om du tvekar ska du inte gå ut på isen.

 

Havsfiske

Havsfiske är en mycket bred disciplin inom sportfiske. Havsfiske sker genom regel från båt, där man metar samtidigt som båten sakta driver framåt. I syfte att hitta områden i havet med särskilt mycket fisk kan man använda sig av redskap såsom ekolod eller särskilda navigatorer. Havsfiske förutsätter att man har särskilda havfiskespön. Givet att fiske i havsområden ofta är mer påfrestande än i andra områden, givet tuffare väder och vindförhållanden, är utrustningen som regel tyngre än annan utrustning inom sportfiske. Vid havsfiske jobbar man ofta med beten av naturligt slag – ofta räkor

 

Tävlingsfiske

Tävlingsfiske är stort både i Sverige och internationellt. Tävlingar finns i nästan alla olika typer av sportfiske och tävlingarna finns på olika nivåer. Det är viktigt att den som deltar i någon typ av tävlingsfiske är väl förberedd innan tävlingen startar. Som deltagande i tävlingsfiske måste man ha en olycksfallsförsäkring som täcker fisket. Man bör även göra en mycket god packlista innan man ger sig av till tävlingen – där måste man bland annat ha med sig all nödvändig fiskeutrustning, första hjälpen väska en nödtelefon i fall olyckan skulle vara framme.